Kaj Syrjänen All rights reserved

Reetta Vuokko-Syrjänen

Kirjailija, kriitikko

Epätien kansi by Kaj Syrjänen
"Mikään päämäärä ei tuntunut lähestyvän, sillä tie ei muuttunut enää millään lailla, haarautunut tai ristennyt toisten teiden kanssa. Silti kävely oli ainoa vaihtoehto tai ehkä pakokeino. Silloin se, mikä kulki perässä, saavuttaisi heidät hieman myöhemmin, tarpeeksi myöhään, toivottavasti."
— Toni Saarinen nimikkonovellissa Epätie

Epätie: kauhutarinoita kotimaanmatkailusta

Tuntemattoman pelko on yksi peri-inhimillisistä peloistamme, ja matkalle lähtiessä ihminen asettaa itsensä aina alttiiksi vieraalle. Matkaajakauhulla on Suomessa pitkät perinteet, ja halusimme Toni Saarisen kanssa tutkia, miten nämä tarinat kääntyvät osaksi modernia matkailukuvastoa. Tästä kumpusi novelliantologia Epätie: kauhutarinoita kotimaanmatkailusta (Nysalor 2022). Teos on itse asiassa ensimmäinen lajissaan Suomessa, ja siksi jopa Yle teki Epätiestä jutun.

Teos kokoaa yhteen sekä kauhun että huumorin keinoja yhdistäviä novelleja. Sävy on makaaberi, ei niinkään toivoton tai pelottava. Samassa tarkastellaan ihmisyyden ja maakuntien Suomen tilaa.

Epätie on saatavilla mm. kustantajan verkkokaupasta.

Teos lyhyesti

Virallinen takakansiteksti lupaa teoksesta seuraavaa:

“Ovien yläpuolella komeili sama valomainos kuin vuosikymmeniä sitten. Kaartuvien palmujen lomassa roikkui teksti: Tervetuloa Paratiisiin!”
— Maiju Ihalainen: Klooria ja nostalgiaa

Vaaniiko syrjäseudun leirintäalueella aina murhaaja? Ovatko kalmot yhtä kammottavia turistikohteen neonvalojen hohteessakin? Suomalaisen matkailukauhun juuret ovat syvällä kansanperinteessä, mutta kohtaamme samat pelot modernissakin miljöössä.

Epätie: Kauhukertomuksia kotimaanmatkailusta pureutuu syvälle alkukantaisiin pelkoihimme vieraan edessä. Oman tarinansa kohtaamisesta tuntemattoman kanssa kertovat neljätoista kauhun ja kumman ammattilaista. Näistä matkoista jää väistämättä muistoja maisteltavaksi elämän suureen buffetpöytään – ja välillä maisteltavaksi joutuvat matkustajat itsekin.

Astu Epätielle ja näe Suomi uudesta perspektiivistä!

Taustaa

Kesällä 2021 Toni Saarinen yöpyi Tampereella ja hämmentyi kokemastaan. Kummallinen majoituskokemus poiki somekeskustelun, jossa usea spekulatiivisen fiktion kirjoittaja muisteli kammottavimpia matkailukokemuksiaan, ja kuten tyypillistä on, mietti pian, mikä voisi olla vielä kauheampaa, jos koronan jälkeen joskus vielä päästäisiin matkustamaan.

Kun teokselle löytyi hämmästyttävän nopeasti myös kustantaja (tarkalleen ottaen neljännessä somekommentissa aiheesta — kiitos, Nysalor!), päätimme Toni Saarisen kanssa tarttua toimeen. Olemme toimittaneet aiemmin yhdessä mm. etätyön kauhuista kertovan Haloo-antologian yhdessä Essi Mäkelän kanssa, ja yhteistyö on aina ollut jouhevaa. Nytkin Epätie oli eittämättä kauden 2021-2022 jouhevin projekti. Saimme tarjolle riemastuttavalla tavalla kammottavia novelleja kirjoittajilta, joiden kaikkien kanssa oli sujuvaa työskennellä. Olisipa kirjojen tekeminen aina tällaista.