Kaj Syrjänen All rights reserved

Reetta Vuokko-Syrjänen

Kirjailija, kriitikko

Reetta Vuokko-Syrjänen on tamperelainen sf-kirjoittaja

"Kirjoittajana olen kiinnostunut erityisesti tekstin psykologisesta tasosta. Suuri osa tuotannostani käsittelee tavalla tai toisella identiteetin rakentumista tai sen horjumista. Teksteissäni on yleensä myös yhteiskunnallinen ulottuvuus: tieteiskirjallisuus on minulle tapa kommentoida tämän hetken kehitystrendejä kärjistämällä niitä mahdollisessa tulevaisuudessa – kysyä siis: Tätäkö te ihan oikeasti haluatte?"

Kirjoittajana

Olen tamperelainen spekulatiivisen fiktion kirjoittaja ja kriitikko, sekä Pirkkalaiskirjailijoiden jäsen. Kirjoitan novelleja ja muuta lyhytproosaa, kirja-arvosteluja ja kirjallisuusalaan liittyviä artikkeleita. Olen voittanut vuoden parhaalle suomenkieliselle tieteis- tai fantasianovellille myönnettävän Atorox-palkinnon vuosina 2020 ja 2021.

Esikoisromaanini Syntykeho, eli miten juosta pakoon ilman jalkoja ilmestyi Osuuskumma-kustannukselta kesällä 2022. Novellieni tapaan se on vahvasti yhteiskunnallinen tieteistrilleri, mutta yhtä aikaa aiempaa tuotantoani viihteellisempi. Maailman synkistyessä koen tärkeäksi, että kirjallisuus voi tarjota pakopaikan, vaikkapa sitten vuoden 2466 holo-ohjelmoijien ja hakkereiden värikkäässä maailmassa.

Seuraava teokseni ilmestyy kesällä 2023.

Miksi spekulatiivinen fiktio?

Spekulatiivisuus tarjoaa kirjoittajalla työkaluja, jotka tiukassa realismissa pysyminen rajaisi pois. Meidän todellisuutemme ilmiöiden tarkasteleminen spekulatiivisessa kontekstissa antaa mahdollisuuden tutkia tuttuja ongelmia uusista näkökulmista, irrallaan vakiintuneesta. Kirjoittaminen onkin siis minulle tapa yrittää ymmärtää maailmaa ja ihmisyyttä koko sen käsittämättömässä kirjossa.