Kaj Syrjänen All rights reserved

Reetta Vuokko-Syrjänen

Kirjailija, kriitikko

Toimitus ja kritiikki

Oman tuotannon ohella olen kiinnostunut kirjallisuuden tilasta laajemmin sekä etenkin uuden, kiinnostavan proosan tuomisesta lukijoiden saataville. Olen spekulatiivista fiktiota julkaisevan Kosmoskynä-lehden päätoimittaja, minkä lisäksi toimitan säännöllisesti novelliantologioita. Kustannustoimitan lyhyen lisäksi pitkää proosaa ja asiatekstejä, myös tilauksesta. Toimin myös kirjallisuuskriitikkona ja olen ollut Suomen arvostelijain liiton jäsen vuodesta 2019 alkaen.

Kosmoskynä

Aloitin 2022 spekulatiivisen fiktion kirjoittajille suunnatun Kosmoskynä-lehden päätoimittajana. Kosmoskynän tavoite on nostaa suomalaisen spekulatiivisen fiktion tasoa ja tuoda samassa uusia toimijoita kentälle.

Kriitikkona

Kirjoitan kirja-arvosteluja pääasiassa Kosmoskynään spekulatiivisen fiktion alalta. Pyrin erityisesti arvostelemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta, joka tyypillisesti ei saa kovinkaan paljoa palstatilaa kritiikeissä, mutta arvostelen myös muita kirjoja ja novelleja laidasta laitaan.

Minut hyväksyttiin Suomen arvostelijain liiton jäseneksi vuonna 2019.

Vuonna 2020 tuotin Suomen arvostelijain liiton Kopiosto-apurahalla Kosmoskynän lanukesä -sarjan sekä Kosmoskynään 2/2021 laajan artikkelin lapsille ja nuorille suunnatun spekulatiivisen kirjallisuuden asemasta kritiikin kentällä: Sirpaloituneen kentän rakosissa – Spekulatiivinen lasten- ja nuortenkirjallisuus kritiikeissä. Tänä vuonna valmistelen vastaavaa artikkelisarjaa spekulatiivisen sarjakuvakritiikin tilasta.

Palautteenantajana

Olen toiminut palautteenantajana Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n arvostelupalvelussa syksystä 2017 alkaen. Annan palautetta sekä novelleista että romaanikäsikirjoituksista. Voit ottaa yhteyttä minuun myös suoraan pyytämällä tarjouksen osoitteesta reetta.vuokko-syrjanen@spekuloi.net, ks. Hinnasto.

Koen, että tekstin vaiheeseen nähden oikeanlaisen palautteen saaminen on eräs tärkeimmistä askelista kirjoittajana kehittymisessä. Siksi olin aloittelijoille suunnatun, palautteellisen Nova-kirjoituskilpailun tuomaristossa 2018-2019 sekä esiraadissa 2017.

Kustannustoimittajana

Minulla on pitkä kokemus kustannustoimittamisesta -- asiatekstin toimittamisesta jo yli 15 vuoden ajalta. Myöhemmin olen erikoistunut proosaan, mutta teen edelleen kumpaakin. Painopisteeni on rakenteellisessa editoinnissa, mutta hoidan ammattimaisesti kaikki vaiheet rakenteen hahmottelusta viimeiseen oikolukuun. Koulutustaustaltani olen kielen ammattilainen (FM-tutkinto kieliteknologiasta (HY 2009) ja myöhemmin kirjallisen alan lisäkoulutusta).

Jos kaipaat kustannustoimittajaa, pyydä tarjous osoitteesta reetta.vuokko-syrjanen@spekuloi.net, ks. Hinnasto.