Kaj Syrjänen All rights reserved

Reetta Vuokko-Syrjänen

Kirjailija, kriitikko

"Jokainen tarina ansaitsee tulla kerrotuksi."

Opetus ja ohjaus

Oman kirjoittamisen ohella työskentelen luovan kirjoittamisen opettajana ja yksilöohjaajana. Uskon, että meillä kaikilla on tarve kertoa tarinoita, ja tarvitsemme vain oikeat työkalut avuksemme. Tärkeää on kyetä tukemaan ohjattavaa projektissaan tämän omilla ehdoilla: teksti syntyy tekijänsä ehdoilla, ei opettajan tai kriitikon. Tekstin ytimen etsimisessä kirjoittajaa voi kuitenkin tukea sekä auttaa kirkastamaan sitä, miten oman teoksensa pystyy esittelemään muille.

Tutustu kevään kursseihin!

Toimin opettajana samasta syystä kuin kustannustoimittajana: nautin uusien, omaäänisten tekstien löytämisestä ja siitä, että saan olla mukana kätilöimässä uusia teoksia maailmaan.

Kurssit ja työpajat

Olen opettanut luovan kirjoittamisen kursseja vuodesta 2017 alkaen. Sitä ennen minulla on muun alan opetuskokemusta yli kymmenen vuoden ajalta mm. yliopistosektorilta.

Ohjaan myös kirjoituspajoja kaiken ikäisille ja pidän pyydettäessä yksittäisiä luentoja. Puhun mielelläni esimerkiksi luovan työn prosesseista, proosatekstin rakennekysymyksistä ja ylipäätään tekstin editoinnista. Teen myös luovan alan yksilöohjausta ja toimin mentorina Nova-kirjoituskilpailun voittajille 2018-2019.

Esimerkkejä ohjaamistani kursseista ja ryhmistä

Luovan kirjoittamisen kursseja Tampereen seudun työväenopistolla syksystä 2018 alkaen, esimerkiksi Spekulatiivisen fiktion kirjoittaminen sekä Spekulatiivisen novellin kirjoittaminen.

Teksti on rikki -kurssit, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry Taiteen edistämiskeskuksen tuella (2018) sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella (2020).

Terapiakirjoitusohjaaja, kesä 2018, Syli ry.

Päiväkursseja eri konsepteilla, esim. Luovan työn vaiheet -päiväkurssi, 25.11.2017, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry.

Esimerkkejä ohjaamistani työpajoista

Harry Potter -fanifiktiotyöpaja, 23.11.2018 Sampolan Yökirjasto ja Yöväenopisto (Järjestäjä: Sampolan kirjasto ja tietotori ja Tampereen seudun työväenopisto)

Spefin kirjoittamisen lempeät alkeet, Kummien tarinoiden viikonloppu, Tampereen tarinantehdas 3.11.2018, yhdessä Katri Alatalon kanssa

Fanifiktion kirjoittaminen 10-12 vuotiaille ja 13-18 vuotiaille, Finncon 15.7.2018

Verinen tynkä – kauhuteemainen lyhytproosapaja, Finnconin kirjoittajaperjantai 13.7.2018, yhdessä Solinan Riekkolan kanssa

Harry Potter fanifiktiotyöpajoja 11-12 vuotiaille, kevät 2018, Hämeenlinnan kirjaston Tylypahka-hanke

Henkilökohtainen palaute ja ohjaus

Teksti ei synny tyhjiössä. Vertaiskirjoittajien lisäksi työn alla olevasta käsikirjoituksesta on toisinaan tärkeää saada myös neutraali ulkopuolisen antama palaute. Toimin palautteenantajana Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n arvostelupalvelussa yhtenä arvostelijoista. Jos haluat saada palautteen varmasti minulta, voit myös lähestyä minua suoraan pyytämällä tarjouksen osoitteesta reetta.vuokko-syrjanen@spekuloi.net, ks. Hinnasto.

Jos teksti jumittaa, tai et tiedä, mitä voisit tehdä seuraavaksi edistääksesi kirjoittajuuttasi, voit varata minulta myös henkilökohtaisen ohjausajan.

Opetusavusteita

Olen kehittänyt yhdessä Kaj Syrjäsen kanssa kirjoitusharjoitusgeneraattori Eraton.