Kaj Syrjänen All rights reserved

Reetta Vuokko-Syrjänen

Kirjailija, kriitikko

Helmet-lukuhaaste täyttää tänä vuonna jo 10 vuotta. Tässä vinkkejä, mihin kohtiin haastetta omat teokseni sopivat kuluvana vuonna.

7. Kirjassa rakastutaan: Mahdottomien kukkien puutarhan novelleista useampikin on rakkaustarina, lähtien heti avausnovellista Emma Halmin vaihtoehdot kuolemalle. Syntykehon osalta kukin saa tehdä oman tulkintansa. :)

9. Kirjassa joku karkaa: Syntykeho, eli miten juosta pakoon ilman jalkoja on melko ilmeinen vastaus jo nimensä puolesta. Myös MKP:ssa ainakin yhdessä novellissa lähdetään pakomatkalle.

17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo: Koen tämän kohdan olevan melko tulkinnanvarainen, mutta sekä Syntykehossa (looking at you, Jami) että MKP:ssa on molemmissa vähintään yksi universaalisti ärsyttäväksi tarkoitettu hahmo.

19. Suomi mainittu (Kirjassa on mainittu Suomi): Syntykeho alkaa tulevaisuuden Suomesta, ja MKP:n novelleista osa sijoittuu kokonaan Suomeen.

20. Kirjan on julkaissut pieni kustantamo: Syntykeho ja MKP ovat molemmat Osuuskumma-kustannuksen julkaisemia.

22. Kirjaa on suositellut kirjailija: No tietysti suosittelen sekä Syntykehoa että MKP:aa, olkaapa hyvä ja lukekaa. :D

27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta: Mahdottomien kukkien puutarha kertoo katastrofin jälkeisestä ajasta, jossa ihmiskunta yrittää jälleenrakentaa parempaa maailmaa. Onnistumisen aste jää tosin tulkinnanvaraiseksi. :) Mutta kyllä siinä koko ajan parempaa kohti mennään.

29. Kirjassa valehdellaan: Tähän Syntykeho on suorastaan tärppi. Mahdottomien kukkien puutarhassakin joka novellissa joku valehtelee, ja esim. Sovitusmatkan koko juoni pyörii sen ympärillä.

32. Kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa: No tämähän kattaa kaikki kotimaiset kirjat, myös Syntykehon ja MKP:n.

33. Kirjassa muutetaan maalle: Kevyesti räkäisen naurun kera tarjoan tähän Mahdottomien kukkien puutarhaa. Emma Halmin vaihtoehdot kuolemalle jo lukeneet ymmärtänevät syyn naurulle. :)

39. Kirjassa on bi- tai panseksuaalinen henkilö: Syntykeho ja MKP sopivat tähänkin.

40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma: Sekä Syntykehossa että Mahdottomien kukkien puutarhassa osa tapahtumista sijoittuu San Antarctican siirtokuntaan Etelämantereelle.

42. Kirjan nimessä on alaotsikko: Syntykeho, eli miten juosta pakoon ilman jalkoja (myös esim. toimittamani antologiat Aurinkosydän: kaikuja paremmista tulevaisuuksista ja Epätie: kauhutarinoita kotimaanmatkailusta)

Lisäksi jotkin kohdat kuten "37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita" ovar niin tulkinnanvaraisia, että sekä Syntykehon että Mahdottomien kukkien puutarhan voi hyvin lukea niissä oman maun mukaan, mutten objektiivisesti tohdi suositella. Ja tietysti esim. "10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna" voi olla aivan mitä vain.

Toimittamani teokset tai teokset, joissa olen muuten mukana, sopivat vielä jo edellä mainittujen ohella seuraaviin kohtiin (ja toki osaan jo mainituista, esim. Epätien novellit sijoittuvat kokonaisuudessaan Suomeen):

2. Kirjassa tehdään taikoja: Epätiessä niitä tehdään rutkastikin.

11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä (ilma, vesi, maa tai tuli): Aurinkosydämen kannessa komeilee iso vesipisara.

15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää: esimerkiksi toimittamani antologiat Aurinkosydän: kaikuja paremmista tulevaisuuksista ja Epätie: kauhutarinoita kotimaanmatkailusta sekä nykyisin ilmaiseksi jaossa oleva hyväntekeväisyyantologia HALOO? "Mun netissä on jotain kummaa..." ja muita häiriöitä etäyhteyksissä. Novellilla olen mukana mm. historiallisen kauhun antologiassa Hämärän periltä.

35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa: Aurinkosydämessä liikutaan luonnossa paljonkin varsinkin solarpunkin ja jälleenrakennuksen merkeissä.

38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet: Hämärän periltä -antologian kannessa on komeasti kiiltolakattu verinen kädenjälki. :D Lasketaanko se?

Linkki Helmet-haasteen omille suvuille